Valon voitto pimeästä – Valonan pääsiäisvinkit

Viime viikonloppuna vietettiin kevätpäiväntasausta. Miten ihanalta tuntuukaan toivottaa kevät, valo ja lämpö taas tervetulleiksi tämän pitkän talven päätteeksi! Ilma on leudompi, illat vaaleampia, puun lehdet alkavat hiljalleen versota ja linnunlaulu tekee paluun. Lisääntynyt valo ja aurinko antaa energiaa, kohottaa mieltä ja luo säteillään toivoa ympärilleen. Kuulutkohan meihin, joita kevät innostaa myös pukeutumaan ja koristautumaan värikkäämmin ja kevyemmin? Kaikelle tälle tuntuu näinä kummallisina aikoina olevan yhä vahvempi tarve. Tämä blogipostaus tarjoaa katsauksen kevään suureen juhlaan, pääsiäiseen, liittyvään symboliikkaan ja historiaan. Postauksen lopussa annamme lisäksi värikkäitä vinkkejä pääsiäisen koristeluun Valonan tyylillä!

Kevään tuloa juhlistaa tärkeä juhlapyhä. Pääsiäinen on tutun kristillisen sanomansa ohella ilon ja valon juhla kuitenkin aivan kaikille. Ottaahan pääsiäisen aikaan kevät voiton talvesta, valo pimeästä. Pääsiäistä vanhempia pakanallisia juhlia onkin vietetty juuri kevätpäiväntasauksen ympärillä eri kulttuureissa ja eri aikoihin läpi historian. Niinpä valtaosa myös pääsiäisen kuvastosta liittyy jollain lailla luonnonilmiöihin, auringonvaloon, kevääseen ja hedelmällisyyteen – uuden elämän syntyyn. Esimerkiksi rairuohon vihreä väri välittää viestiä toivosta ja uudesta kasvusta. Korkeaan maljakkoon poimitut pajunkissat nuppuineen muistuttavat yhtä lailla luonnon heräämisestä uuteen elämään.

Puinen pääsiäismunakoriste roikkuu pajunkissan oksasta
Valonan pääsiäismuna on hyvin kevyt ja sopii siten kauniisti vaikka pajunkissasta roikkumaan. Kuva: Liivia Pallas


Pääsiäismunan monitahoinen symboliikka

Lähes kaikkialla pääsiäisen keskeiseksi symboliksi on kuitenkin muodostunut pääsiäismuna, jolla on monitahoisempi vertauskuvallinen merkitys kuin mitä pupun piilottamasta aarteesta voisi kuvitella. Tuttu arvoitus siitä, oliko muna ennen kanaa, kiehtoo yhä vain sukupolvia toisensa jälkeen. Se on yksi tapa pohtia omia juuriamme. Ihmiset ovatkin kautta aikojen pohtineet maailman syntyä juuri “alkumunan” kautta. Esimerkiksi kansalliseepoksessamme Kalevalassa maailman syntyä kuvataan Ilmattaren polvelta pudonneiden munien kautta. Munankuoren palasista muodostuivat kaikki maan ja taivaan kappaleet. Myös kiinalaisessa mytologiassa esiintyy sama alkumuna. Uskomuksen mukaan aikojen alussa maailmankaikkeus sisältyi munanmuotoisen pilveen, jonka keskellä jättiläinen Pan Gu nukkui tuhatvuotisia uniaan. Kun hän herättyään venytteli tokkuraisesti, hajosi munankuori ja maailmankaikkeuden palaset vapautuivat ja asettuivat paikoilleen.

Näistä muinaisista uskomuksista muodostui myös kristillisen nykyperinteen käsitys munasta; siitä tuli ikuisen elämän, ilon, kiitoksen ja riemun symboli. Munan kuori vertautuu Jeesuksen tyhjään hautaan, josta elämä murtautuu ylösnousemuksen muodossa ulos. Munasta kuoriutuva tipu symboloi puolestaan haudasta noussutta Kristusta. Erityisesti ortodoksiseen perinteeseen kuuluu punainen muna, joka symboloi Kristuksen vuodattamaa verta.

Puiset ja mustat pääsiäiskoristeet roikkuvat pajunkissa-asetelmassa
Puunväriset ja mustat koristeet ovat komeita minimalistisen tyylikkäässä pääsiäisasetelmassa. Kuva: Emilia ja Teemu Timperi


Monenkirjavaa koristelua

Eräs pääsiäisen iloista liittyy munien maalaamiseen ja koristeluun. Tämä perinne kulkeutuukin kaukaa, sillä jo etruskien haudoista 900-100 eaa on löydetty koristeltuja linnunmunia. Uskottiin, että jumalille lahjoitettu koristeltu muna karkottaisi pois pahan ja samalla turvaisi hedelmällisyyden, uuden kasvun, onnen ja menestyksen. Uskonnollisessa käytössä pääsiäismunien koristelusta on vanhinta tietoa 900-luvulta kreikkalaisista luostarikirjoituksista.

Värjättyjä munia koristeltiin hyvin pitkään vain erilaisin kuvioin, ja uskonnolliset aiheet tulivat yleisiksi vasta niinkin myöhään kuin 1800-luvulla. Aiheiksi päätyivät etenkin ortodoksisessa perinteessä ikonit, kirkot ja enkelit, mutta myös maallisemmat teemat kuten leikkivät lapset tai vaikkapa Venäjän hallitsijan kuvat olivat yleisiä. Venäjällä tsaarille itselleen varattiin kaikista kallisarvoisimmat ja upeimmat yllätysmunat, jotka yhä nykyään pitävät paikkaansa kenties maailman kuuluisimpina munina – Fabergén pääsiäismunat. Fabergén emaloituja, kultakuorisia tai jalokivin koristeltuja luksusmunia valmistettiin yhteensä vain 51. Itse asiassa niiden geometrisesta tyylistä on myös Valonan pääsiäismunakoriste saanut inspiraationsa, joskin hieman ekologisemmassa ja minimalistisemmassa hengessä! Lue lisää Valonan pääsiäismunan synnystä suunnittelijan Elinan kertomana.

Suomeen pääsiäismunat saapuivat juuri venäläisten ortodoksien mukana 1800-luvulla. Köyhässä maassa ei kuitenkaan koristeellisiin lasi- tai posliinimuniin yleensä ollut varaa, mutta onneksi niksit olivat tuolloinkin monet! Keksittiin, että kananmunista voitiin poistaa sisus puhaltamalla, jonka jälkeen ne värjättiin erilaisin kasvivärein, kuten sipulinkuorilla ja punajuuren mehulla. Ortodoksien myötä pääsiäismunien käyttö levisi hiljalleen myös valtaväestön piiriin, ja siten munien maalaaminen ja niillä koristeleminen tuli myös suomalaiseen pääsiäisperinteeseen jäädäkseen.

Kaksi tyttöä maalaavat pääsiäismunakoristeita pastelliväreillä
Valonan koristeista saa halutessaan hauskaa maalauspuuhaa pääsiäislomalle. Kuva: Emilia ja Teemu Timperi


Värjäyskokeiluista piristystä

Valonan puukoristeet ovat itsessään valmiita design-esineitä. Meiltä on kuitenkin kysytty, voiko niitä myös itse tuunata oman silmän ja sisustuksen värimaailmaan sopiviksi ja jos, niin miten. Päätimme tarttua tuumasta toimeen näin pääsiäisen kynnyksellä ja kokeilla itse kotikonstein värjäämistä! Valonan Emilia vietti viikonloppuna laatuaikaa tyttäriensä kanssa maalauspuuhissa. He kokeilivat eri värejä ja tekniikoita Valonan pääsiäismunakoristeeseen, ja mielestämme keväisen piristävät värikokeilut menivät oikein nappiin Puunvärisiin koristeisiin tarttuu mainiosti tavallinen vesiväri, jolla puun syyt jäävät kauniisti näkyviin. Vesiväreillä koriste-esine säilyttää paremmin alkuperäisen tuntunsa ja estetiikkansa. Akryylimaalikin toimii, mutta lopputulos on peittävämpi ja jäykempi. Tämä on oivaa puuhaa pääsiäispyhien aikaan myös lasten kanssa, mikäli kauniin puukoristeen tohtii värjätä itse.

Värikkäitä pääsiäismunakoristeet roikkuvat virpomisvitsasta, jossa värikkäitä höyheniä.
Takana roikkuu akryylivärillä maalattu muna, etualalla vesivärein maalattu. Vesiväreillä saat puun materiaalia kunnioittavan, ilmavamman lopputuloksen. Kuva: Emilia ja Teemu Timperi


Valonan pääsiäismunasta iloa kotiisi tai lahjaksi

Tuo pääsiäisajan sisustukseesi ripaus koivukristallin keveyttä Valonan pääsiäismunan muotoisella koristeella. Se on höyhenenkevyt koriste, jonka voi ripustaa kauniisti pajunkissan, virpomisvitsan tai vaikkapa keväisen kukka-asetelman oksaan. Saat asetelmasta oikein kauniin myös koivunoksilla. Pääsiäismunakoristetta on saatavilla myös mustana.

Tämä koriste on myös ihana tapa muistaa läheistäsi näin pääsiäispyhinä. Kun kohtaamiset ja näkemiset ovat tänä vuonna harvassa, voi pieni lahjayllätys ilahduttaa aivan erityisellä tavalla. Elegantti koriste kulkeutuu kätevästi ja nopeasti kirjepostina litteässä pakkauksessaan, kuten muutkin Valonan Koivukristalli-koristeet. Kirjoitamme mielellään mukaan lyhyen tervehdyksen lahjan vastaanottajalle, kunhan kerrot siitä erikseen tilauksen tiedoissa.

Valonan koriste postikortin kokoisessa kuoressaan, musta kynä päällä
Pääsiäismunakoristeet lähetetään kätevissä postikorttikuorissa. Kuva: Liivia Pallas


Valona toivottaa ystävilleen oikein iloista ja valoisaa pääsiäisen aikaa!

Lähteet:
https://www.ortodoksi.net/index.php/Pääsiäismuna
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/03/23/muna-paasiaisen-ja-uuden-elaman-symboli

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat 10% alennuksen
ensimmäisestä tilauksestasi

PIKAINEN KEVÄTALE -20% yli 60e tilauksiin. koodi/code: DESIGN20 - QUICK SPRING SALE for orders over 60e

X

X

Tilaa uutiskirje

Sukella Valonan maailmaan ja tilaa uutiskirjeemme! Lähetämme kuulumisiamme uusista tuulista ja tuotteista aina silloin tällöin. Lisäksi saat -10% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. Tervetuloa <3