Joulukuusen oksilla havisee historia

 

Joulukalenterin 10. luukku

Se seisoo totutulla paikallaan olohuoneen nurkassa, toisilla suloisena pienoisversiona ruokapöydällä ja joillain komeana joulun toivottajana kotipihan sydämessä. Kaupunkien keskustoreille pystytettynä se tuo puolestaan palan puhdasta luontoa keskelle urbaanin joulun vilskettä. Mutta tiesitkö, että se on aikoinaan myös roikkunut tupien katoista? Tai että sen oksilla roikkuvat koristeet ja kruununa komeileva latvatähti symboloivat monen eri aikakauden uskomuksia? Joulukuusella on tärkeä paikka itse kunkin joulunvietossa, mutta harva tuntee yhtä hyvin tarinaa siitä, miksi juuri kuusipuu on päätynyt koristamaan joulukotejamme. 

Joulupuu henkii uskomusten historiaa

Joulukuusen kertomus läpäisee eri aikakausien ja kansojen historiaa, uskomuksia ja perinteitä. Sen juuret ovat pakanallisissa traditioissa, runko seisoo vankasti keskiaikaisessa manner-Euroopassa ja tuuheat oksat tuikkivin kynttilöin puolestaan notkuvat protestanttista uskoa.

Puilla on läpi aikojen ollut symbolinen merkitys ihmisille. Vihreys yhdistetään monissa kansanuskomuksissa jälleensyntymään, hedelmällisyyteen ja ikuiseen elämään. Talot koristeltiin ikivihreillä kuusenoksilla merkiksi siitä, että talven raskas pimeys väistyisi pian ja jälleen koittaisi elämän ja valon aika. Vihreät taikaoksat takaisivat myös uuden, onnistuneen satokauden. ­Kuuset olivat esimerkiksi germaanisten ja skandinaavisten heimojen keskuu­dessa tärkeä osa talvipäivänseisauksen juhlintaa joulukuun lopulla. Olen kuullut ihmisten tänäkin päivänä juhlivan joulun sijaan talvipäivänseisausta iloiten siitä, että valon määrä kasvaa päivä päivältä. 

Esikristillisten aikojen uskomuksista siirryttiin vähitellen kohti meille tutumpia perinteitä. Baltian hansakaupungeissa oli tapana sijoittaa joulukuusia julkisiin tiloihin, kuten Tallinnan raatihuoneen torille jo vuonna 1441. Mannereurooppalaisten käsityöläiskiltojen joulujuhliin kuuluivat puolestaan pienet makeisin koristetut kuuset luultavasti jo keskiajalla. 1400-luvun alkupuolelta löytyykin maininta joukosta freiburgilaisen leipurin kisällejä, jotka näkivät omenilla, leivonnaisilla, paperikukilla ja kimalteella ­koristellun puun yhdessä kaupungin maja­taloista. Miten se mahtoikaan olla heille loistelias näkymä!

Joulukuusiuskonnosta valtavirtaa

1500-luvun Saksassa huomattiin, että kuusi sopi myös yksityiskoteihin. Joulukuusimania valtasi ihmiset niin vahvasti, että kaupunginisät joutuivat välillä kieltämään kuusten kaatamisen joulupuiksi. Toisaalla määrättiin lisäksi, että yhteen talouteen piti riittää vain yksi joulukuusi. Kuusipuun suosio jatkui samaa rivakkaa tahtia uskonpuhdistuksen oppien leviämisen kanssa, ja hiljalleen siitä muotoutui katolisen seimen protestanttinen vastine. Katolilaiset alkoivatkin nimittää protestanttisuutta halveksivaan sävyyn ”joulukuusiuskonnoksi”. Mielenkiintoista on, miten katolinen kirkko hyväksyi joulukuusen osaksi katolista joulunviettoa vasta vuonna 1982, kun Johannes Paavali II antoi ensimmäistä kertaa tuoda suuren joulukuusen Pietarinkirkon aukiolle jouluseimen kumppaniksi. Vastaavalla tavalla katolisen perinteen mukainen jouluseimi on puolestaan yleistynyt hyvin hitaasti meidän luterilaisten joulunvietossa – Suomessa vasta 2000-luvulla! On ihmeellistä, kuinka tietyt trendit yleistyvät salamannopeasti, mutta erityisesti arvomaailmaa heijastelevat tottumukset ja tavat muuttuvat usein hyvinkin verkkaisesti.  

Luterilaisessa perinteessä joulukuusen alkuperä yhdistetään usein itse uskonpuhdistuksen isään Martti Lutheriin. Tunnettu tarina kertoo Lutherin palanneen pimeän metsän läpi kotiinsa, kun hän katsahti ylös ja huomasi tähtien tuikkivan kuusen oksilla. Kotiin tultuaan hän kertoman mukaan nosti pöydälle pienen kuusen ja sijoitti siihen kynttilöitä, jotka esittivät tähtiä. Lutherin kokemus koskettaa myös meitä Valonassa, sillä meidän tähdenmuotoiset koivukristallikoristeet muistuttavat joulukuusen oksilla juuri tätä samaista tuikkivaa hetkeä, joka tarinan mukaan myös Lutheria liikutti.
Nykytiedon valossa on syytä suhtautua varauksella Lutherin kuusikertomuksen todenperäisyyteen, mutta aikanaan nopeasti levinnyt tarina kasvatti joulukuusen suosiota myös protestanttisissa pohjoismaissa. 

Kuusi kesti kritiikin

Kuten moni uusi ilmiö, myös joulukuusi joutui väkevän vastustuksen kohteeksi. Katolilaisten lisäksi osa prostestanteista vierasti uutta perinnettä. Joulupuuta koristeineen pidettiin turhuutena, joka veisi huomion joulun todelliselta sanomalta eli Jeesuksen synnyinjuhlalta. Myös joulukuuseen liitetty yhteys pakanallisiin perinteisiin ei ollut kirkon mieleen, ja joulu­kuus­en suosion kasvua yritettiin kovasti hillitä 1600-luvulla. Joulukuuset olivat kuitenkin tulleet jäädäkseen, sillä etenkin aateliset olivat jo kovasti ihastuneet niihin.  Muistan lapsuudestani saman tasapainottelun isovanhempieni kohdalla. He valittelivat aidon joulun sanoman jäävän lahjavuorien alle, vaikka toisaalta itse niitä lahjoja myös innokkaasti meille lapsenlapsille hankkivat. Joulukuusiperinnettä mummi on tosin aina rakastanut, jopa pakkomielteen kaltaisesti, vaikka hän muistaa myös monen pitäneen sitäkin aikoinaan maallistumisen merkkinä.

Jatkamme vielä myöhemmässä luukussa tarinaa siitä, miten kuusipuu on löytänyt paikkansa meidän suomalaisten joulunvietossa. Mutta sitä ennen meitä Valonalla kiinnostaisi kuulla ajatuksianne joulukuusiperinteistä.

  • Millainen joulukuusen rooli on ollut sinun lapsuudessasi? 
  • Symboloiko joulukuusi koristeineen sinulle jotain erityistä?

Kirjoittanut: Elissa Shaw
Kuvat: Eija Kuusela @mylittlesilverlinings

Lähteet: 

  • Kaisa Koivisto, Hannele Nyman, Marjo-Riitta Saloniemi: Joulupuu on rakennettu. Tammi 2009.
  • Kaisu Jaakkola: Muuttuva joulu. Kansatieteellinen arkisto 1977.

Arvonta ja pika-arvonta:

Arvomme kaikkien joulukalenterikeskusteluihin kotisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa osallistuneiden kesken mieleiset korut joulun jälkeen. Arvonta suoritetaan niin, että arvomme ensin yhden 24:stä päivästä ja sitten sen päivän keskustelijoista yhden. Voit osallistua siis vaikka joka päivä. Kotisivuilla osallistut vastaamalla kysymykseen ja sosiaalisessa mediassa tarvitaan sen lisäksi tykkäys.

Pika-arvonnan ohjeet löydät luukusta 9. Palkintona upea korusetti, joka arvotaan jo 11.12. iltapäivällä.


Ihanaa joulun odotusta ja hetkiä joulukuusen ympärillä,

Valonan tiimi

 

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat 10% alennuksen
ensimmäisestä tilauksestasi

Tilaa uutiskirje

Sukella Valonan maailmaan ja tilaa uutiskirjeemme! Lähetämme kuulumisiamme uusista tuulista ja tuotteista aina silloin tällöin. Lisäksi saat -10% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. Tervetuloa <3