Meistä

Valona - suomalaista muotoilua

Me Valonassa valmistamme puusta henkäyksen kevyitä puisia koruja, koivuhimmeleitä ja sesongin koristeita, kuten latvatähtiä. Valonan toimintaa ohjaa ajatus siitä, että kauneudella on aina arvonsa ja paikkansa.

Se näkyy kunnianhimossa viimeistellä tuotekokemus kokonaisvaltaisesti ja tarkkaan sekä haluna luoda sykähdyttäviä kauneuden kokemuksia tuotteiden kautta.

Valona perustettiin alun perin vuonna 2006 muotoilija Elina Mäntylän toimesta. Osakeyhtiönä olemme toimineet vuodesta 2018, jolloin Markus Vihottula tuli mukaan yritykseen mentorista omistajaksi. Toimipaikkamme on Helsingin Marjaniemessä, mutta suunnittelutyö kulkee mukana saaristossa ja Lapin tuntureilla asti. Työllistämme suoraan tai alihankinnan kautta sesongista riippuen 2-5 työntekijää eri puolilla Suomea. Esteettisyyden lisäksi arvostamme ekologisuutta. Koivu materiaalina on meille siksi juuri oikea valinta.
Tuotteitamme on saatavilla noin 50 kotimaisessa design- ja lahjatuotteita myyvässä liikkeessä ja myös eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa. Tavoittelemme kansainvälistä kasvua, koska uskomme tuotteisiimme ja haluamme ekologisen ja vastuullisen designin olevan kaikkien pohjoismaisesta muotoilusta kiinnostuneiden ulottuvilla. 


Näytä lisää
Himmeli luo varjon seinään, valkoinen verho reunustaa

Valonan tarina

Valonan suunnittelija, muotoilija Elina Mäntylä, kertoo Valonasta ja esittelee rakastetuimpia tuotteita. Tutustu Valonan maailmaan!

Yrityksemme arvot

Valonan toimintaperiaatteet pohjaavat laatuun, esteettisyyteen ja kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen.

Ekologisuus

Meille on tärkeää, että tuotteemme ovat ekologisesti valmistettuja. Siksi käytämme materiaalina nimenomaan suomalaista koivua. Olemme minimoineet muovin käytön.

Zero-waste

Valonan uusimmat tuotesarjat pohjaavat zero wasten eli nollahukan designperiaatteelle, jonka ytimessä on tuotteen valmistuksessa syntyvän jätteen minimoiminen.

Hyvää työtä

Valona haluaa olla mukana luomassa kotimaisia työpaikkoja. Näin voimme olla varmoja työskentelyolosuhteiden laadusta. Siksi olemme pitäneet valmistuksen mahdollisimman lähellä.

Kauneudella on paikkansa

Kauneuden arvostus näkyy siinä, miten viimeistelemme tuotteemme, miten pyrimme luomaan esteettisiä elämyksiä ja miten toivomme tuotteiden käyttäjän kokevan kauneutta tuotteidemme kautta. 

Elina Mäntylä kokoaa hymyillen puista himmeliä

Muotoilija Elina Mäntylä

Olen suomalainen taidekäsityöläinen ja muotoilija. Kädenjälkeni on kevyttä ja ilmavaa. Se koskee lähes kaikkea suunnittelemaani. Huomioni kiinnittyy usein valoon ja sen eri ilmenemismuotoihin. Siitä on saanut nimensä paitsi yritykseni myös esimerkiksi Koivukristalli-sarja ja Halo-ketjukoru.

Valmistan pääasiassa kotimaisesta koivuvanerista piensisustus- ja lahjatavaratuotteita sekä koruja. Asun Helsingissä, vaikka koti alunperin oli Kristiinankaupungissa.

Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri (1999) ja taiteen maisteri (2012). Ehdin toimia opettajana neljä vuotta (2000-2004) ennen kuin siirryin taidekäsityöläiseksi. Siitä kasvoin vähitellen muotoilualan yrittäjäksi.

Inspiraation saan luonnosta ja siitä, mitä koen, mutta mille ei riitä sanoja. Rakastan pohjoisessa vaeltamista ja hiihtämistä, merimelontaa ja purjehtimista Saaristomerellä. Vallitseva olotilani on silloin ihmetys. Siitä koen myös luovuuden lähtevän liikkeelle.

Näen kauneuden luomisen arvokkaana. Valmistan lahjatuotteita, koska minusta on ihanaa saada ja antaa merkityksellisiä lahjoja. Jos jotain haluan töilläni sanoa niin sen, että olet arvokas ja tärkeä.

Innostun uusista tekniikoista ja materiaaleista. Pyrin tekemään sellaista, mitä ei vielä ole nähty ja toteuttamaan sen mahdollisimman hyvin materiaalia ja ympäristöä huomoiden. On ollut mukava voittaa näillä ideoilla jo kaksi muotoilukilpailua ja sijoittua kolmen kärkeen kolmannessa kisassa*.

Myös pakkauksien viimeistelyä pidän tärkeänä. Haluan, että koru tai lahja on elämys alusta loppuun. Pyrin mahdollisimman kotimaiseen valmistukseen. Tuotteillani on avainlippu- ja design from Finland -merkkien käyttöoikeudet.

Oppiminen jatkuu edelleen. Tavoitteeni on, että Valonan tuotteet löytävät entistä paremmin reittinsä kansainvälisille markkinoille samalla kun tuotteet elävät ajassa mukana ja ilahduttavat käyttäjää.


Näytä lisää

Koivukristallien syntytarina

Eräänä keväisenä iltapäivänä vuonna 2010 olin ottamassa kotonani päivätorkkuja. Yhtäkkiä mieleeni välähti kuva kattokruunusta, jossa tavallisten lasikristallien sijaan oli puisia kristalleja. Ymmärsin heti, että tässä olisi jotain erityistä ja myös, että tässä, mitä nyt näen mielessäni, ei ole vielä kaikki.

Tein Koivukristalli-sarjan protokappaleet pahvista. Ensimmäiset Koivukristalli-koristeet, Medaljonki ja Kristalli, syntyivät jo saman vuonna. Se tapahtui pari vuotta ennen kuin koivusta tuli materiaalina trendi ja ennen kuin koivuvanerikorut olivat yleistyneet.

Palkintoja ja huomionosoituksia

2018: Halo-ketjukorusarjan pitkä kaulakoruketju ja pitkät kaulakorut sekä Korona-korusarjan rengaskorvakoru palkittiin FORM# 2018 muotoilukilpailussa.

2017: Halo-ketjukorusarja voitti Suomen kädentaitojen uutuustuotekilpailun.

2016: Arctic World of Santa Clausin järjestämässä Best gift from Finland -kilpailussa Valonan tuotteet sijoittuivat toiseksi.

2014: Himmeli-mallinen 3D-korvakoru voitti taitoliiton järjestämän Folkista poppia -muotoilukilpailun. Tuote valittiin voittajaksi 168 osallistujan joukosta.

”Folkista poppia käsityö- ja muotoilutuotteiden suunnittelukilpailulla etsittiin uudenlaisia tuotteita, joiden suunnittelussa on hyödynnetty raikkaalla tavalla suomalaista kansanperinnettä ja/tai perinteisiä käsityötuotteita ja -tekniikoita.”

Arvosteluraati sanoi voittajatyöstä: ”Täysin valmis, pakkaukseen asti viimeistelty tuote myyntiin ja valmistukseen. Kevyt koivuvanerista valmistettu korvakoru kunnioittaa perinteistä muotoa, mutta on toteutettu uudella modernilla tekniikalla. Materiaali elää ja väritys saa materiaalin muistuttamaan jopa metallia tai lasia. Laserleikkaus tekniikkana vie tuotteen poppitasolle.”

2010: Medaljonki ja Kristalli -mallit valittiin Suomen kädentaitojen uutuustuotekilpailun kymmenen parhaan tuotteen joukkoon.


Näytä lisää

Jäsenyydet ja merkkien käyttöoikeudet

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat 10% alennuksen
ensimmäisestä tilauksestasi