Vastuullisuus
Nollahukkaa ja kestävää muotia

Valonan toimintaperiaatteet pohjaavat laatuun, esteettisyyteen ja kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen – niin muotoilussa ja materiaaleissa kuin tuotannossa ja toimituksissa. Olemme globaalissa mittakaavassa pieni toimija, mutta haluamme tehdä osamme muutoksessa kohti kestävämpää, vastuullisempaa ja läpinäkyvämpää valmistus- ja kulutuskulttuuria. Haluamme luoda tarjontaa ja kasvattaa kysyntää ympäristö- ja ihmisystävällisesti valmistetuille vaihtoehdoille. Haluamme kantaa vastuumme kestävän kehityksen periaatteiden noudattamisesta ja siten paremmasta tulevaisuudesta.

Kestävät materiaalit

Meille on tärkeää, että tuotteemme valmistetaan ympäristöä kunnioittaen. Käytämme tuotteiden päämateriaalina suomalaista koivuvaneria, jonka alkuperä on vastuullisesti hoidetuissa kotimaisissa metsissä. Valonan tuotteissa käytetyn puun raaka-aine tulee 100% FSC– ja PEFC-sertifioiduista metsistä. Näillä sertifioinneilla varmistetaan paitsi kestävä puuntuotanto myös arvokkaiden luontokohteiden säilyminen sekä metsää lähellä olevien vesien
suojelu.

Vaikka puu on materiaalina höyhenenkevyttä, kestää se hyvin myös aikaa ja kulutusta. Se on tehokkaasti kierrätettävää, ja on myös ilmastonäkökulmasta suosiollinen vaihtoehto. Puu sitoo hiiltä ja siten myös puutuotteisiin varastoitunut hiili pysyy poissa ilmakehästä koko tuotteen eliniän ajan tai oikein kierrätettynä pidempäänkin. Lisäksi puun tuotanto ja jalostus on erittäin energiatehokasta muihin materiaaleihin verrattuna, joten puutuotteiden hiilijalanjälki on siitäkin syystä vähäinen.

Olemme pyrkineet vähentämään muovin käytön minimiin tuotantoketjussamme. Tuotteet pakataan kauniisiin kartonkipakkauksiin, jotka ovat litteitä ja menevät siten pieneen tilaan. Sillä on merkitystä ilmaston kannalta kuljetuksissa, esimerkiksi lentorahtilähetyksissä. Monet 3D-koristeemme kulkevat myös hyvin pienessä tilassa postikorttimuodossa.

Kierrätämme mahdollisuuksien mukaan kaiken pakkausmateriaaleista syntyvän hukkamateriaalin hyödyntämällä sen pakettien täytemateriaalina ja vältämme myös turhaa pakkaamista. Kuluttaja-asiakkaillemme emme lähetä paperista kuittia lähetyksen yhteydessä, vaan sähköinen versio toimitetaan tilausvahvistuksen mukana. Jo nyt osa Valonan esitteistä ja muusta paperimateriaalista on painettu ekologiselle kierrätyspaperille.


Näytä lisää

Zero waste – Vastuulliset suunnittelu­periaatteet

Valonan uusimmat tuotesarjat pohjaavat zero wasten eli nollahukan designperiaatteelle, jonka ytimessä on tuotteen valmistuksessa syntyvän jätteen minimoiminen. Valonan tuotteissa tämä periaate näkyy hukkamateriaalin uusiokäyttönä tuotesarjojen eri malleissa, jolloin koivuvanerin leikkausvaiheessa syntyvä hukkamateriaali on mahdollisimman vähäistä. Jo suunnitteluvaiheessa zero waste on läsnä: uutta korumallia suunnitellessa kehitetään eri osien väliin jäävästä ylijäämämateriaalista jo seuraavaa korusarjaa. Ketjukorusarjoissa kuten Halo-sarjassa tämä näkyy erityisen hyvin.

Zero waste -sarjoista Halo ja Korona on palkittu kotimaisissa ja kansainvälisissä muotoilukilpailuissa. Korona-sarjan korut valmistetaan sisäkkäisistä renkaista, jolloin yksittäisten osien väliin ei jää käytännössä lainkaan hukkamateriaalia. Nappikorvakorumme valmistuvat samalla lailla muiden tuotteiden keskiosista, esimerkiksi pisaranmuotoinen Pilke syntyy 2D-Pisara-korun sisäosasta ja pyöreänmuotoinen Pilke Halo-renkaan sisäosasta. Vähäinen ylijäämäpuumateriaali menee polttoon siltä osin, kun emme pysty sitä uusiokäyttämään.

Zero waste -design toteutuu parhaiten seuraavissa tuotesarjoissamme:

– Halo
– Luna
– Säde
– Korona
– Pilke


Näytä lisää

Kotimaista työtä

Valona on vahvasti suomalainen brändi – aina muotokielen inspiraation lähtökohdista valmistukseen asti. Tunnemme vastuun paikallisesta toimintaympäristöstä, ja siksi haluamme olla mukana luomassa kotimaisia työpaikkoja. Meillä on valmistajia, tuottajia ja käsityöläisiä eri puolella Suomea aina Lapista Pohjanmaalle ja Etelä-Savosta Helsinkiin. Tunnemme kaikki valmistajat henkilökohtaisesti, mikä on meille tärkeä asia. Lähituotanto on myös ympäristöystävällisempää, kun tuotantoketjun välimatkat pysyvät lyhyinä ja maata pitkin saavutettavina.

Suosimalla kotimaista työtä paitsi tuemme kotimaista työllistymistä myös voimme olla varmoja työskentelyn olosuhteista ja työntekijän oikeuksien toteutumisesta. Koruja valmistetaan vaatteiden lailla paljon halvan työvoiman maissa, joissa eettisten normien seuraaminen on haastavaa. Pitkät tuotantoketjut muuttuvat nopeasti hämäriksi ja mahdottomiksi hahmottaa. Siksi olemme halunneet pitää Valonan oman tuotannon ja valmistuksen mahdollisimman lähellä. Eettisiä toimintaperiaatteista voi kuitenkin odottaa myös kansainvälisiltä toimijoilta, ja tämän painotuksen kanssa Valona pyrkii vaikuttamaan vastuullisuuden toteutumiseen myös kansainvälisillä markkinoilla.


Näytä lisää

Korona-sarja valmistuu sisäkkäisistä renkaista, jolloin yksittäisten osien väliin ei jää käytännössä lainkaan hukkamateriaalia.

Laatu ja kestävyys edellä

Me Valonalla haluamme taata, että tuotteemme ovat huolellisen ja ammattimaisen työn viimeistelty ja laadukas lopputulos. Käyttämämme koivuvaneri on parasta laatua, joka kestää oikein käsiteltynä hyvänä vuosikausia. Puuta voi myös helposti huoltaa ja korjata, esimerkiksi kosteudesta taipuneet Himmelin osat voi helposti suoristaa prässäämällä ne kosteina takaisin muotoon.

Valonalle on tärkeää, että tuotteemme kestävät aikaa ja kulutusta niin esteettisesti kuin fyysisesti. Puukorut säilyvät oikein käsiteltyinä käytössä vuosikaudet ja voivat parhaimmillaan siirtyä myös seuraavan polven lempikoruiksi. Valonan muotokieli on ajatonta ja sopii käytettäväksi sesongista toiseen. Tällä periaatteella tuemme hitaan ja harkitun kuluttamisen trendiä sekä olemme osana taistoa kertakäyttökulttuuria vastaan – kestävämmän elämäntyylin puolesta. Vastuullisen muodin puolestapuhujina uskomme, että ekologisia ja eettisiä periaatteita seuraamalla paitsi suunnittelemme kauneimmat tuotteemme myös ohjaamme koko design-alaa vastuullisemmalle polulle.


Näytä lisää

Matka jatkuu

Olemme ylpeitä siitä, että voimme jo nyt kutsua Valonaa vahvasti ekologiseksi korumerkiksi. Matka kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen on kuitenkin pitkä, ja meilläkin on yhä tarvetta ja halua kehittyä.

Emme voi materiaaleistamme sanoa niiden olevan 100% kotimaista, vaikka suurin osa tuotannostamme tapahtuukin Suomessa. On tiettyjä osia, kuten hopeakoukut, jotka meidän on saatavuussyistä tilattava ulkomailta. Koukut tilaamme EU:sta. 

Pakkaus- ja paperimateriaaleissa joudumme käytämme osin uusiopaperia tavoitellun laadun ja värien tulostuksen varmistamiseksi.

Valonan pajassa käytetään tuulivoimalla tuotettua sähköä. Olisi hienoa, jos yhä useampi suomalainen yritys valitsisi toimintansa pyörittämiseen kestävämmän, uusiutuvan energialähteen. Näin saamme pienennettyä yhteistä hiilijalanjälkeämme sekä vaalittua ympäröivää, arvokasta luontoamme myös tuleville sukupolville.
Me Valonalla pyrimme jatkossakin ottamaan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen toimintaperiaatteet huomioon jokaisessa tuotteen elinkaaren vaiheessa, aina suunnittelupöydän tyhjältä sivulta loppukäyttäjän iloksi asti.


Näytä lisää

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat 10% alennuksen
ensimmäisestä tilauksestasi