Joulukuusen voittokulku Suomessa

Joulukalenteri 11. luukku

Joulukalenterin 11. luukku

Se seisoo totutulla paikallaan olohuoneen nurkassa, toisilla suloisena pienoisversiona ruokapöydällä ja joillain komeana joulun toivottajana kotipihan sydämessä. Kaupunkien keskustoreille pystytettynä se tuo puolestaan palan puhdasta luontoa keskelle urbaanin joulun vilskettä. Mutta tiesitkö, että se on aikoinaan myös roikkunut tupien katoista? Tai että sen oksilla roikkuvat koristeet ja kruununa komeileva latvatähti symboloivat monen eri aikakauden uskomuksia? Joulukuusella on tärkeä paikka itse kunkin joulunvietossa, mutta harva tuntee yhtä hyvin tarinaa siitä, miksi juuri kuusipuu on päätynyt koristamaan joulukotejamme. 

(Tämä luukku on jatkoa 10. luukun postaukselle joulukuusen historiasta lukaise sieltä alkuosa jos et vielä ehtinyt!)

Kuusipuun voittokulku Suomessa

Suomalaiskoteihin joulupuu rantautui Ruotsin kautta 1800-luvun alussa. Aluksi kuusi ilmestyi kaupunkien vauraiden kotien saleihin, sitten pappiloihin ja kartanoihin. Suomen ensimmäinen tunnettu joulukuusi oli paroni von Klinckowströmin helsinkiläiskodissa vuonna 1829. Kuusista innostunut herrasmies hankki kotiinsa peräti kahdeksan kuusta joulujuhlaa koristamaan. Me Valonalla äimistelemme (hieman kauhuissaan ja hieman kateellisina) sitä koristelun määrää! Samalla olemme varmoja, että paroni ihastuisi puukoristeisiimme tähtiin, sydämiin ja himmeleihin jotka henkivät mukavasti entisaikojen tunnelmaa.

Kuusi symboloi vaurautta ja siksi oli tapana sijoittaa se ikkunan lähettyville ohikulkijoiden ihasteltavaksi. Tavallisen kansan parissa joulukuusi yleistyikin meillä Suomessa vasta 1900-luvun alussa, eli noin vuosisata herrasväen jälkeen. Joulukuusen sanansaattajiksi päätyivät kansakoulunopettajat, jotka opettivat ympäri Suomen millainen joulukuusen kuuluu olla. Opettajat toivat joulukuusen mukanaan monille paikkakunnille, joissa kuusesta ei oltu kuultukaan. Syyskauden päättäjäisjuhlia alettiin kutsua kuusijuhliksi niissä komeilevan kuusen mukaan, ja moni aikuinenkin näki ensimmäisen joulukuusensa juuri siellä.

Kohti nykypäivän kuusiperinteitä

Vuosisadassa asiat ovat muuttuneet reippaasti, ja tutkitusti jo 1970-luvulta asti liki jokaisella suomalaisella on ollut tapana hankkia kotiin joulukuusi – tai vähintään muiden ikivihreiden puiden kuten männyn tai katajan oksia.  Vähävaraisemmissa kodeissa ja pienissä tiloissa on ollut tapana sijoittaa pieni joulukuusi joko pöydälle tai kattoon. Kattokuusi selittääkin Tonttujen jouluyö -laulunsäkeet: “Sitten leikitellään kuusen alla, kuusen alla…

Markkinoilla yhä yleistyvämmät tekokuuset tuovat kuusikeskusteluun toki oman säväyksensä. Toiset suosivat helppohoitoista ja joka joulu vintiltä kaivettavaa muovikuusta, kun taas monille ei joulu tule missään nimessä ilman aidon kuusen tuoksua. Kuusesta viis, kynttilät siihen ripustetaan lähes jokaisessa kodissa, nykyään tosin useimmiten sähköiset aitojen tilalle. Myös Valonan puukoristeet ovat tästä turvallisesta kehityksestä mielissään!

Joulukuusi on nykyisin levinnyt kaikkiin maailman kolkkiin, eikä se kuulu pelkästään kristittyjen jouluperinteisiin – kuten ei se aikojen saatossa ole aina kuulunutkaan. Koristellusta kuusesta tai muunlaisesta ”joulupuusta” iloitaan tänäkin päivänä eri maissa ja eri kulttuureissa riippumatta siitä, mikä juhlimisen aihe kullekin on loppuvuodesta olennainen. 

Vihreiden, huumaavan tuoksuisten neulasten suoja on paras paikka rentoutua joulunvieton äärelle. Toisille se tarkoittaa levähdystä raskaasta työarjesta, toiselle kaukaisten lähimmäisten näkemistä pitkästä aikaa. Lapsille vuoden kohokohta merkitsee lahjojen lisäksi jonkinlaista iloista varmuutta siitä, että tietyissä asioissa on turvaa ja jatkuvuutta. Toki monille joulunaika tarkoittaa myös vaikeiden asioiden ja tunteiden käsittelemistä.  Kukin vietämme joulua omalla tavallamme, mutta yksi asia on melko varma: komean kuusipuun oksien suojaan ja tähtien tuikkeen alle on kukin tervetullut rauhoittumaan.

  • Onko joulukuusi sinun kodissasi ehdoton joulutunnelman luoja?
  • Millaiset joulukuuseen liittyvät perinteet ovat sinulle tärkeitä?
  • Ja vielä (jos uskallat paljastaa): aito vai tekokuusi?
Joulukuusi puurkoristeilla mustaa taustaa vasten
Elegantit koivukoristeet ja latvatähti ovat henkäyksenkevyitä eivätkä siten rasita kuusta. Koristeita on saatavilla eri värisinä. Kuva: Laura Reunanen

Kirjoittanut: Elissa Shaw

Lähteet: 

  • Kaisa Koivisto, Hannele Nyman, Marjo-Riitta Saloniemi: Joulupuu on rakennettu. Tammi 2009.
  • Kaisu Jaakkola: Muuttuva joulu. Kansatieteellinen arkisto 1977.

Arvonta:

Arvomme kaikkien joulukalenterikeskusteluihin kotisivuillamme ja sosiaalisessa mediassa osallistuneiden kesken mieleiset korut joulun jälkeen. Arvonta suoritetaan niin, että arvomme ensin yhden 24:stä päivästä ja sitten sen päivän keskustelijoista yhden. Voit osallistua siis vaikka joka päivä. Kotisivuilla osallistut vastaamalla kysymykseen ja sosiaalisessa mediassa tarvitaan sen lisäksi tykkäys.


Ennakkotieto: 12. luukussa livelähetys:

Elina kertoo Valonan tuotteista ja parhaat joululahjavinkit lauantaina 12.12. klo 12 Valonan Facebookin livelähetyksessä. Kannattaa ottaa Valona saman tien seurantaan.

 

Ihanaa joulun odotusta ja hetkiä joulukuusen ympärillä,

Valonan tiimi

 

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat 10% alennuksen
ensimmäisestä tilauksestasi

Tilaa uutiskirje

Sukella Valonan maailmaan ja tilaa uutiskirjeemme! Lähetämme kuulumisiamme uusista tuulista ja tuotteista aina silloin tällöin. Lisäksi saat -10% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. Tervetuloa <3